המסעדות בבורדו, בין הטובות בצרפת, שמות דגש מיוחד על חומרי גלם טריים מקומיים ומגישות מטעמים לוקלאיים שלא תמצאו במקומות אחרים בצרפת. כמו כן, המסעדות של בורדו ידועות ככאלה שעובדות עם חומרי גלם עונתיים ועל כן התפריטים שלהן משתנים בהתאם לעונות השנה. יחד עם היינות המצויינים של איזור בורדו, החוויה הקולינרית במסעדות בבורדו והסביבה מבטיחה להיות ייחודית ומהנה לחך. להלן סקירה של מספר מסעדות מעולות ומומלצות בעלות מאפיינים שונים כאשר בכל אחת מהן דגש שונה וייחודי.
המטבח הצרפתי בבורדו – חוויה קולינרית יוצאת דופן #
צרפת – ארץ של אוכל גורמה (צרפתית: Gourmet) ואנינות טעם משובחת. המטבח הצרפתי מתאפיין בשכלול של הכנה ועיצוב של מנות מורכבות ועתירות בניואנסים הקטנים. דגש מיוחד במטבח הצרפתי הוא על הרטבים, ויש הטוענים כי קיימים למעלה מ-3,000 רטבים במטבח הצרפתי. הצרפתים מקפידים בבחירת המרכיבים בברננות וכמו כן בהתאמת היין והגבינות. כל זה מאפשר למטבח הצרפתי להיות אחד הטובים בעולם הבישול.
בעוד שעד לאחרונה בורדו בלטה רק בזכות יינות האיזור המצויינים, הרי שבשנים האחרונות שפים צעירים רבים בוחרים בבורדו להקמת מסעדותיהם. ההגירה של השפים הצעירים מגדירה מחדש את בורדו, לא רק כמרכז יין, אלא גם כמרכז קולינרי של צרפת. העיר בורדו אף עקפה את פריז וליון (Lyon) והוכרזה כהעיר הטובה ביותר לאכול בה בצרפת. אותם שפים פותחים בבורדו מסעדות ביסטרו עם מחירים הוגנים וכך הנגישו את המטבח איכותי לאכלוסיה רחבה.
מסעדת “מילס” (Miles) – מסעדה מומלצת במרכז בורדו, צרפת #
מסעדת Miles במרכז בורדו בשכונת סנט פייר (Saint Pierre, Bordeaux) היא אחת המסעדות המומלצות ביותר בעיר לארוחת ערב. זו אחת מתוך כמה מסעדות בבורדו עם ביקורות מאוד חיוביות, המעידות על חוויה קולינרית מעניינת ויוצאת דופן.
על מנת להתרשם ולחוות את המסעדה, מומלץ להזמין מקום ישיבה מראש ליד הדלפק, ממש מול המטבח הפתוח. כך תוכלו לראות את השפים מכינים ומרכיבים את המנות שלכם לנגד עיניכם מרגע הצבת הצלחות וקישוטן ועד הגעתן לשולחנכם.
במסעדה מוגש תפריט טעימות המורכב מ-5 מנות, כאשר כל מנה הינה הפתעה מאחר ואתם לא יודעים מה השף תכנן לכם היום. אם אתם נשארים בבורדו ליום נוסף, ותחליטו לחזור למסעדת Miles למחרת, תהיו בטוחים שתאכלו ארוחה שונה לחלוטין, בהתאם למה שיש בשווקים באותו היום.
בתחילת הארוחה במסעדת “מילס” יגישו לכם שתי מנות פתיחה באדיבות השף ולאחר מכן תחל הארוחה בת ה-5 מנות כאשר המנה האחרונה הינה כמובן קינוח. אל תשכחו שבורדו היא עיר הבירה העולמית של היין, ולכן מומלץ להזמין בקבוק יין שילווה את הארוחה. מומלץ להתייעץ עם הצוות בבחירת היין המתאים לארוחה ולתקציבכם.
הכנסת והגשת המנות הינם טקס של ממש: ההצגה מתחילה מכך שאתם רואים כיצד כל אחת מהמנות נולדת ומורכבת בקפידה במטבח ע”י השפים של מסעדת Miles ולאחר מכן עושה את דרכה אליכם ע”י צוות המלצרים. בכל מנה שמוגשת, המלצר מקפיד על הטקס ומסביר בדקדקנות מהם כלל המרכיבים של המנה.
עובדה מעניינת על המסעדה המייצרת גאווה קטנה היא שאחד מהשפים של המסעדה הוא שף יליד ישראל: השף גיל אלעד אשר נולד וגדל בירושלים ושירת כמפקד טנק בצה”ל, כיום הוא השף של מסעדת מילס בבורדו. לאחר שגיל אלעד סיים את שירותו הצבאי, במקום לנסוע לטיול בהודו או דרום אמריקה כמו רבים מהצעירים, גיל אלעד נסע לפריז ללמוד בבית הספר היוקרתי לבישול “פרנדי” (ׂׂFerrandi). כיום השף גיל אלעד בעל 3 מסעדות בבורדו: מסעדת מילס Miles במרכז בורדו אשר פתח עם מספר קולגות-חברים מהלימודים, מסעדת Mapuku וכן חומוסיה בשם Massa, גם היא בבורדו.
מסעדת Le Pressoir d’Argent – מסעדת שני כוכבי מישלן בבורדו #
מסעדת לה פרסואר ד’ארג׳נט (Le Pressoir d’Argent) היא מסעדת גורמה משובחת של גורדון רמזי הממוקמת בקומה הראשונה של מלון אינטרקונטיננטל בורדו-לה גראנד והיא בעלת שני כוכבי מישלן. חווית הביקור במסעדה היא חוויה בלתי נשכחת הכוללת בתוכה שילוב של הרגשת נוחות מרבית בשל עיצובה היוקרתי וקפידה על כל פרט ויזואלי הנמצא בתוכה וכל זאת בליווי ארוחה שהיא יצירת מופת של ממש.
גלעד פלד, שף המסעדה (Chef de Cuisine) ויליד ישראל למד בבית הספר המוכר לקולינריה “קורדון בלו” שבלונדון. את דרכו הקולינרית החל בעבודתו עם גורדון רמזי בלונדון במסעדתו של רמזי עם השם המקורי הנושא את שמו – “גורדון רמזי”. כיום גלעד נחשב לכוכב קולינרי ולא רק בבורדו או בצרפת, אלא הוא בעל שם בעולם כולו.
אם אתם מוצאים את עצמכם במסעדה, ומתלבטים לגבי מה מומלץ, להלן המנות המומלצות על ידי מבקרי מדריך מישלן מהתפריט:
- מנה המשלבת 3 רכיבים מאזורים שונים בצרפת: טרטר בקר מאזור באזאס, קרם צדפות, קוויאר מאזור אקיטאן ועלי חומעה. בתפריט:
“Le bœuf de Bazas en fin tartare et crème d’huître, caviar d’Aquitaine et pousses” d’oxalis”. - לובסטר כחול, בתפריט: “Native lobster from the ‘press’ cooked with lemon leaves,sweetcorn, courgette and girolles”.
- ולבסוף קינוח לימון וכרמל עם ליים וסורבה. בתפריט נקרא: “Lemon and caramel ‘crisp’ with finger lime and sorbet”.
ההמלצה על מסעדת שני כוכבי מישלן לה פרסואר ד’ארגנט בבורדו היא לכל אניני הטעם הרוצים לחוות חוויה קולינרית של סעודה פרפקציוניסטית, להנות משירות קפדני, במקום מעוצב, יוקרתי, אלגנטי, מקום שעבורו ניתנה מחשבה רבה לכל פרט ופרט ובמיוחד לאכול מטעמי העיר בורדו הנחשבת לאחד האזורים הפוריים והמוצלחים ביותר בצרפת, אם לא בעולם, לחומרי גלם משובחים.
מסעדת “מרסי!” (Merci!) – מסעדת פירות ים ודגים בפאתי בורדו
אם אתם אוהבים להכיר מקומות מיוחדים ובפרט מקומות בהם נוהגים לאכול המקומיים, מסעדת “מרסי!” בבורדו הינה המסעדה המושלמת עבורכם. המסעדה מרוחקת מעט ממרכז בורדו הסואנת ונמצאת בפרברי העיר על שפת נהר הגרון (Garonne). מסעדת Merci! מאוד מרווחת ונמצאת במבנה ייעודי המשמש רק אותה ובאפשרותכם לבחור שולחן בפנים או במרפסת כאשר מזג האוויר מאפשר זאת.
מסעדת מרסי היא גן עדן לאוהבי פירות ים ודגים – כבר בהתחלה, כשתכנסו למסעדה תוכלו להבחין במזנון גדול עם בחירה מגוונת של פירות ים למיניהם מלווים ברטבים מתאימים. לאחר שתתישבו, המלצר יגש ויציג את הקונספט המיוחד של המסעדה שהוא כבר ידוע למקומיים:
כמובן, כפי שנהוג בצרפת, תחילה תוגש לכם סלסלת לחמים צרפתיים טרים מלווים בחמאה. לאחר בחירת היין לארוחה (דגים ופירות ים מלווים ביין לבן!) יוגש לשולחן מגש צדפות (Oysters) מלווה בחתיכות לימון להעשרת הטעם. כמובן שתוכלו לבקש רטבים נוספים לטעמכם. בסיום המנה הראשונה, אתם מוזמנים לגשת למזנון ולבחור בעצמכם ממגוון פירות הים והרטבים. הבחירה אינה מוגבלת בכמות פירות הים שתבחרו וכן אינה מוגבלת בכמות הפעמים בהם תוכלו לגשת למזנון ולמלא שוב ושוב את הצלחת ממגוון פירות הים הרחב המוצע בו. בעודכם מסתערים על פירות הים, בין השרימפס לחילזון, זיכרו כי זוהי רק מנת הביניים שלאחר שתסמנו למלצר שסיימתם עם המזנון, תוגש לכם המנה העיקרית שבחרתם בתחילת הארוחה. מומלץ לבחור בדג נהר מקומי, קליל וטעים. לסיום הארוחה תוכלו לבחור קינוח ממגוון הקינוחים המוצע במסעדה.
סיכום #
שלושת המסעדות לעיל בעלות אופי שונה מאוד: המסעדה הראשונה בבורדו הינה מסעדת גורמה בעלת שני כוכבי מישלןֿ; המסעדה שנייה שהצגנו – מסעדת שף אורבנית צעירה ומעניינת במרכז בורדו; ואילו המסעדה שלישית הינה מסעדה צרפתית עממית ולא מתחכמת אך מאוד טעימה ומהנה בפרברי בורדו.
כפי שאתם רואים, בעיר בורדו מגוון רחב מאוד של אפשרויות קולינריות הנותנות מענה לכל טעם וכיס. צאו לטעום ממטעמי העיר בורדו, וזכרו כי מסעדת החלומות שלכם יכולה להיות ממוקמת בדיסקרטיות, מחוץ לרחוב הראשי, אבל ראויה לחלוטין את תשומת לבכם. התרבות הקולינרית בעיר לא תשאיר אתכם אדישים, בין אם אתם אוהבי בשר, חובבי דגים או מאלה המחכים לקינוח המיוחד בסוף הארוחה. לכולכם מובטחת חוויה טעימה וייחודית.
מסעדות העיר בורדו יכולות לספק מנוחה טובה לארוחת צהריים בזמן המסע שופינג בבורדו, בו בוודאי הינכם קונים מותגים צרפתיים מובילים ושיקיים.
חשוב גם לציין, שצרפת, מדינת האוויסטרים, היא המקום הכי טוב לאכול אותם בשפע ובטריותם המירבית. לכן, לאחר הביקור במסעדות בבורדו המומלצות, כדאי לנסוע מעט צפונה יותר לעיר לה רושל על חוף האוקיינוס האטלנטי. בעיר לה רושל מסעדות מומלצות רבות, אשר מגישות צדפות אויסטר טריות המגיעות הישר מחוות האוייסטרים במרחק ק”מ בודדים מהעיר.
בתאבון!
טוב מה שנשאר זה לקנות כרטיס טיסה! סקירה ממצה ושימושית לכל תייר, שחוסכת זמן וחיפוש ברחבי העיר.
את כותבת מדהים
תמשיכי לסקור ולכתוב על כך!!!
ממתינה בקוצר רוח לסקירות נוספית