כבר מהדקות הראשונות שלכם במטוס כשאתם טסים מעל פינלנד, תוכלו להבחין שהארץ הזו הינה מרובת אגמים, נהרות ואיים אשר מחוברים ביניהם על ידי גשרים. כמות היערות בפינלנד ורמת האקולוגיה הן עוצרות נשימה ומרשימות ביותר. ואכן, פינלנד, היא ארץ האגמים הנהרות והסאונה. בפינלנד ישנם יותר מ-180 אלף אגמים ו-2 מיליון סאונות לאוכלוסייה שמונה כ-5.3 מיליון איש. פינלנד יכולה להיות מאוד קרה אך האנשים בה חמים ואוהבים, וזאת כנראה בזכות הסאונה הפינית שאותה הם מבקרים על בסיס שבועי. כך שכשאתם טסים לביקור בפינלנד אתם כמובן תרצו לבקר באחת ממיליוני הסאונות ולאחר מכן לטבול באחד ממאות אלפי האגמים בפינלנד.
- סאונה כחלק מהתרבות היום יום הפינית
- חווית הסאונה בפינלנד וכללי התנהגות
- יום הסאונה הבינלאומי בפינלנד
- סוגי הסאונות הפיניות השונות
- ספורט הסאונה בפינלנד
- 6 עובדות וטיפים על הסאונה בפינלנד
סאונה כחלק מהתרבות היום יום הפינית
הסאונה היא חלק בלתי נפרד מעם הפיני ובממוצע קיימת סאונה אחת לכל משפחה בפינלנד. בבניה המודרנית כיום, בונים סאונה (חשמלית) בצמוד למקלחת כמעט בכל הדירות. לדירות שאין סאונה גם מצאו פתרון – פשוט בנו סאונה אחת לכל הבניין שכל אחד מהדיירים יכול לשריין לעצמו זמן בה. להרבה מהפינים יש בית קיץ ולכל בית קיץ ישנה סאונה! את הסאונה תמצאו בפינלנד בכל מוסדי הספורט, בתי כלא, בסיסים צבאיים, משרדים של חברות גדולות ועוד. בפינלנד תוכלו למצא מלונות ספא בהם סאונות באיכות ותחזוקה טובים מאוד. בקיצור בכל מקום בפינלנד.
את הסאונה הפינית פוגש הפיני בהיותו ילד צעיר ולעתים קרובות אפילו כתינוק בן יומו. הילדים הפינים הולכים לסאונה ביחד עם הוריהם אך כמובן בבקרה יתרה על הזמן והטמפרטורה, ככל שהילד גדל כך הזמן שהוא יכול לשהות בסאונה מתארך.
תיאור חווית הסאונה בפינלנד וכללי התנהגות
נהוג להכנס לסאונה בפינלנד ערומים לגמרי, גברים ונשים ביחד. אלה אם כן מדובר בסאונה ציבורית, אז יהיו סאונות נפרדות או לחילופין הכניסה לסאונה הציבורית המשותפת תהיה עם בגד ים. בדרך כלל אם לסאונה נכנסים ערומים אז ליד פתח הכניסה לסאונה תוכלו למצוא מגבת חד-פעמית אותה תוכלו להניח מתחת לישבן או שיהיה עליכם לביא מגבת קטנה בעצמכם. בדרך כלל ישנם סימונים ליד הסאונה הפינית כיצד יש להיכנס אליה. כשאתם נכנסים לסאונה חשוב לא לשכוח לסגור את הדלת אחריכם כדי לשמור על החום השורר בפנים.
אחרי שהתיישבתם קחו לכם רגע להרגיש את הסביבה הנינוחה ולהנות מהאוויר החם והנעים. בסאונה תוכלו למצוא דלי מים ובתוכו מצקת, אתם יכולים לקחת את המצקת, למלא אותה במים מהדלי ולשפוך על אבני התנור וכתוצאה מכך הסאונה תתמלא באוויר לח מאוד ומייד תרגישו שהטמפרטורות עולות.
לפעמים בסאונה הפינית יש גם וואסטה (Vasta) שזה בעצם אגודת ענפי עץ המכוסה בעלים איתה ניתן להכות קלות בגוף על מנת להמריץ את הדם. ברגע הזה אתם תוכלו להתרכז בנשימות שלכם ולהנות מכל רגע או אפילו סתם לדבר עם האיש שיושב קרוב אליכם.
ברגעים האלו קצב דפיקות הלב עולה וקוראים דברים רבים טובים בגוף כמו למשל שחרור אנדורפינים ואדרנלין, מה שכנראה מסביר חלקית את ההרגשה הטובה אחרי הסאונה. ברגע שתרצו או כשעברו לכל היותר 15 דקות (תלוי בטמפ’ בסאונה ובמצבכם האישי) תוכלו לצאת ולעשות מקלחת פושרת או להיכנס אל תוך אגם ואפילו לשחות. בדרך כלל אחרי שטיפת הגוף נכנסים שוב לסאונה וחוזרים על תהליך שוב. ברגע שסיימתם שתו הרבה מים, הרבה מאוד מים, ואז התלבשו היטב על מנת לשמור על חום הגוף.
את אותו תהליך ניתן גם לעשות בחורף ובמקום מקלחת פושרת נכנסים לאגם. באגם הקפוא ישנו חור שהוכן מבעוד מועד ואם אין אגם אז פשוט מתגלגלים בשלג.
מניסיוני האישי אני לא ממליץ להכניס את הראש למים קפואים או לקפוץ לאגם קפוא. במקרה שלי היה מינוס 15 מעלות בחוץ ואחרי סאונה הכנסתי את כל גופי, כולל הראש ואפילו שחיתי. אך כאשר יצאתי מהאגם הרגשתי שהראש מסתחרר חזק, נגעתי בראש והוא היה מלא בקרח – השיער קפא עם המים. לכן, ראשית – “לא לנסות זאת בבית”; שנית – חשוב להקשיב לנשותיכם, כי הן תמיד צודקות: טרם המקרה אשתי הזהירה אותי שבשום פנים ואופן לא אכניס את הראש למים. בטיפשותי האופיינית לגברים בכל זאת החלטתי לנסות.
כמובן שאחרי שהגוף התחמם כנדרש ניתן להיכנס למים הקרים. עם זאת, לפעמים הראשונות מספיק להכנס למים הקפואים רק עד הבטן. בפעם הראשונה שתכנסו עד לעומק החזה כנראה תרגישו שאתם מחסירים נשימה. כך שאם אתם לא אוהבי אקסטרים תשאירו את האגם הפיני הקפוא לאחרים.
יום הסאונה הפיני הלאומי
יום הסאונה הלאומי בפינלנד מתרחש כל שנה ב-27 ביולי. ביום זה הפינים כמובן הולכים לסאונה. חלק מהפינים פשוט נהנים מהסאונה כמו שהיא ואילו אחרים נהנים מבישול נקניקיות בסאונה ומלווים זאת בשתיית בירה רבה, משהו שאני אישית פחות מתחבר אליו. בחלק מהאגמים בפינלנד, במיוחד במרכזי הערים, תוכלו לראות סאונות צפות. כן-כן, סאונות צפות! אם ממש תרצו אז תוכלו גם להצטרף למקומיים ולהשתתף באירוע מיוחד זה.
סוגי הסאונה הקיימות בפינלנד
הסאונה בפינלנד קיימת במספר וריאציות:
- סאונת עשן פינית בלי ארובה – Savusauna
- סאונת עץ פינית עם ארובה – Puusauna
- סאונה פינית חשמלית – Sähkösauna
סאונת עשן – Savusauna
סאונת העשן הפינית “Savusauna” הינה סאונה ללא ארובה. לכן במהלך חימום הסאונה ישנו עשן רב בחלל. מאחר והסאונה סגורה מכל הכיוונים החום מתפזר בה בצורה שווה. תהליך חימום סאונה הוא ארוך וכאשר הסאונה חמה מספיק, 70-110 מעלות צלזיוס, נותנים לאש להיחנק מהעשן. אז, כאשר לא נוצר יותר עשן פותחים את הדלת ונותנים לעשן לצאת. זהו, הסאונה מוכנה ואפשר להכנס ולהנות מסאונה פינית אמיתית. הסאונה בשיטה זו נשארת חמה לאורך זמן והשהייה בה נעימה לגוף. על דפנות הקיר נוצרת שכבה של פיח וכמובן גם ריח של שריפה. שיטה זו להכנת סאונה פינית מסורתית הינה עתיקת יומין ונשמרה עד היום. השיטה נהוגה גם קיום ואף צוברת פופולריות בקרב חובבי הסאונה ההדוקים בפינלנד אשר נהנים לעשות סאונה כמו שנהוג במשך דורות רבים בפינלנד.
סאונת עץ – Puusauna
סאונת Puusauna הפינית הינה סאונת עץ עם ארובה. לכן, במהלך חימום הסאונה והשהייה בה העשן יוצא אל מחוץ לחלל הסאונה. בסאונה ישנו אח שלתוכו מוסיפים עצים שנשרפים ומחממים את אבני הגרניט שמעליהם.
בזמן חימום חלל הסאונה הדלת סגורה, האוויר שנכנס לאזור הבעירה הוא אוויר צח שמגיע מבחוץ דרך צינור שקרוב מספיק לאש. את פתח הצינור מכסים בסיום חימום הסאונה ובתחילת השימוש בה. הזמן שנדרש לצורך חימום הסאונה מראש תלוי בגודלה: הזמן נע בין חצי שעה לפני תחילת הסאונה עד שעתיים.
במהלך הישיבה “ועשיית הסאונה”, כפי שהפינים מכנים זאת, מבצעים מדי פעם פעולה שנקראת בפינית “löyly”: פשוט שופכים מים פושרים על האבנים החמות. פעולה זו גורמת למים שנשפכים על האבנים החמות להתאדות ולגרום לקיטור חם בחדר הסאונה. בדרך כלל בסאונה ישנן שתי קומות כאשר בקומה העליונה הטמפרטורה גבוהה יותר. לכן, אם חם לכם יתר על המידה תוכלו לרדת קומה, שכן האוויר החם תמיד שואף למעלה.
סאונה חשמלית – Sähkösauna
סאונה חשמלית דומה מאוד לסאונת העץ הפינית, אך במקום עצים שנשרפים ישנם סלילי חימום שמחממים את האבנים. היות ואין תהליך בעירה אזי אין צורך בצינור שמוביל אוויר צח מבחוץ. כל שאר הפעולות של ה-“löyly”, כלומר מזיגת מים על האבנים כדי לייצר חום ואדים, נשארות אותו דבר. במרכז הסאונה החשמלית בתקרה ישנו שואב אדים, במקום הארובה.
הסאונה בפינלנד כענף ספורט
בין השנים 1999-2010 בפינלד היו מתקיימות תחרויות בינלאומיות של שהייה בסאונה. המתמודדים היו ישובים בסאונה,גברים ונשים לחוד, כאשר כל 30 שניות נמזגו מים על האבנים החמות, מה שבתורו שגרם לקיטור חזק בחלל הסאונה. הטמפרטורה ההתחלתית בסאונה היתה 110 מעלות צלזיוס והמנצח הוא מי שהחזיק מעמד הכי הרבה זמן והצליח לצאת מהסאונה וללכת בלי תמיכה. במהלך כל התחרויות לאורך השנים המנצחים במקום הראשון במקצה הגברים היו כולם פינים. בתחרות האחרונה שהתקיימה ב-7 באוגוסט 2010 על המקום הראשון במקצה הגברים התמודדו ולדימיר לדיז’ינסקי (🇷🇺רוסיה) וטימו קאקונן (🇫🇮פינלנד). שניהם יצאו מהסאונה לאחר שהייה של 6 דקות בתוכה, אך טימו נעזר בתמיכה על מנת לצאת ואת ולדימיר היה צריך להוציא החוצה ולהתחיל בפעולות החייאה שבסופו של דבר לא צלחו וולדימיר נפטר. טימו נישאר חיי אך סבל מכוויות חמורות ופגיעות במערכות נוספות בגוף. לאחר המקרה המארגנים הודיעו שהם מפסיקים לאלתר את התחרויות המסוכנות.
יש לציין שאגודת הסאונה הפינית תמיד התנגדה לתחרויות הללו. לכן חשוב לזכור שהסאונה הוא מקום ל-“טקס תרבותי” ואין בה מקום לתחרותיות. לסאונה מגיעים להנות ומרגע שמרגישים לא בנוח אפשר ואף צריך לצאת ואין צורך להוכיח לאף אחד שאנחנו חזקים יותר.
עובדות וטיפים על הסאונה בפינלנד
לסיום, להלן מספר עובדות טיפים והמלצות לקראת הטיסה הבאה שלכם לפינלנד שכדאי שתדעו:
- לפני כ-100 שנים, כ-95% מהלידות בפינלנד היו לידות בבית ורובם התרחשו בסאונה.
- פינים נוהגים ללכת לסאונה אחרי פגישות עסקים.
- בשפה הפינית כשאומרים בוא “נלך לעשות סאונה” אז פשוט משתמשים בשם הפועל “Saunoa”, או בתרגום לאנגלית to take a sauna. כנראה שאין צורך בפועל כזה בשפה העברית.
- עד לפני עשרות שנים המקלחת בחורף היתה בסאונה. בסאונה מעל האבנים החמות היה מיכל מים ממתכת שבתחתית היה מותקן ברז. לאחר שהמים התחממו מספיק היו פותחים את הברז ומוזגים אל תוך דלי ומתקלחים, ואילו בקיץ התהליך היה מעט שונה – לאחר הסאונה היו נכנסים לאגם או לנהר והנה לכם מקלחת.
- לא מומלץ להיכנס לסאונה אחרי שהייה בבריכה שכן תהיו מלאים בכלור. יש להתקלח תחילה ולשטוף את הכלור מהגוף לפני הכניסה לסאונה.