כשחושבים על אופנה מיד חושבים על צרפת והמותגים הצרפתיים. ובכן, המותגים הידועים, הנחשבים והנחשקים ביותר בעולם הם אכן מותגים צרפתיים.
במשך מאות שנים ועד היום, צרפת היא זו שמכתיבה את מגמות האופנה והכללים לגבי סגנון הלבוש בעולם. אנחנו מאוהבים באופנה הצרפתית עד כדי כך שבמודע או לא, אנו מתלבשים על פי ההוראות שלה. אבל מה כל כך מיוחד באופנה הצרפתית או במותגים צרפתיים? כמה זמן שולטת האופנה הצרפתית על תעשיית האופנה העולמית? למה כל המתעניינים באופנה נוהרים בטיסות לשופינג בפריז של מותגים צרפתיים? נפרט בפוסט זה את הנושאים האלה לגבי אופנה ומותגים צרפתיים.
- ייחודה של האופנה הצרפתית
- טיול שופינג בפריז או במילאנו?
- צרפת, בירת האופנה העולמית
- מותגי אופנה הצרפתיים
- טיסת שופינג בצרפת
ייחודה של האופנה הצרפתית לעומת שאר אירופה
בבואנו לדבר על האופנה הצרפתית, עלינו להבין תחילה מה מבדל אותה ביחס לסגנונות אופנה אחרים באירופה, דוגמת האופנה האיטלקית או האופנה הספרדית.
סגנון המותג הצרפתי של בגדי נשים הוא קודם כל, סגנון אירופאי, וכמובן מתגאה באיכות ללא פשרות. האופנה הצרפתית היא ללא פן של “זוהר” ואינה “גונבת” את ההצגה של האינדיבידואליות אלא מדגישה את הצורות והקווים הנשיים.
קוקו שאנל, מעצבת האופנה המפורסמת, אמרה פעם כי “צניעות ומותרות הן שתי אחיות”.
לכן, כנראה, האופנה הצרפתית מועדפת יותר על ידי אינדיבידואלים עם ביטחון עצמי, חשיבה לא סטנדרטית וייחודית ואופי יצירתי.
לעומת זאת, סגנון מותגי האופנה האיטלקים, לדוגמה, מתבטא בבגדים “מסנוורים”, אשר מתאפיינים בצבעים בהירים כמו בקרנבל. אהבה לעקבים גבוהים,חצאיות מיני. המוטו המתאים עבור הסגנון האיטלקי הוא-טבעי הוא לא בהכרח טוב יותר.
טיול שופינג בפריז או במילאנו?
לא במקרה, בתי האופנה וה-Haute Couture של התפירה והאופנה העילית מתייחסת כמעט לחלוטין רק לבתי האופנה והמעצבים צרפתים אשר ביניהם נמנים:
- קוקו שאנל
- כריסטיאן דיור
- ז’אן לנוון
- הוברט דה ג’יבנשי
- גי לרוש
- איב סאן לורן
- כריסטיאן לקרואה
- ז’אן פול גוטייה
בעת שפריז נחשבת למייסד של ה-Haute Couture, החלוצה שהחדירה את “ערכי הנצח” של עולם האופנה, מילאן הפכה לסמל של זוהר וההמולה של עולם האופנה. לכן, כאשר אשת אופנה שוקלת לטוס לטיול קניות באירופה, בפניה לא עומדת השאלה אם טסים לפריז או מילאנו, כי ברור שטסים לשופינג בפריז – בירת האופנה העולמית.
איך צרפת הפכה לבירת האופנה העולמית?
כיצד קרה שצרפת נהפכה למוקד עליה לרגל לאנשי אופנה כך שרבים טסים לטיולי שופינג בפריז או סופ”ש קניות בבורדו? על מנת להבין זאת, עלינו להכיר את ההיסטוריה על התפתחות האופנה בצרפת, מעצבי ובתי האופנה והמותגים הצרפתיים.
הסגנון הצרפתי בבגדים החל בתקופתו של המלך הצרפתי לואי ה-14. באמצע המאה ה-17 מלך לואי הטיל צו איסור על יבוא של בדים זרים לצרפת וזאת כדי להעביר את הייצור של הטקסטיל למדינה. כך החל ייצור תעשייתי בקנה מידה גדול של בדים בצרפת.
מאז אותה העת, הפכה צרפת ליצואנית האירופאית העיקרית של בגדים ובדים ואבן שואבת לבתי אופנה צרפתיים גדולים.
התהילה העולמית של סגנון האופנה הצרפתי מיוחסת לקוקו שאנל, מעצבת האופנה האגדית. בשנת 1919 היא פתחה את בית האופנה שלה בפריז ברחוב קמבון. שאנל “שיחררה” נשים ממחוכים הדוקים, מבגדים בעלי שכבות רבות שהיו נהוגים באותה העת העשוים מבדים מסורבלים ולא נוחים, וכן היא ביטלה את אופנת התסרוקות וכובעים מיושנים.
View this post on Instagram
במקום זאת, שאנל הכניסה לאופנה סגנון חדש עבור הנשים: בלייזר נוח ופשוט, מכנסיים וחצאיות חופשיות יותר וללא השכבות העבות שהיו נהוגות לפני כן, עם בדים נוחים, שיער קצר וכובעים אלגנטיים.
בנוסף, שאנל לוותה לסגנון הנשי, פריטים גבריים, אותם הפכה בעזרת ידייה המיומנות לנשיים ומודרניים. לאחר כמעט מאה שנה, השפעות האופנה הללו של שאנל עדיין נשארים באופנה והפכו לסטנדרט של קלאסיקה בסגנון האופנה צרפתית. מותגי אופנה מובילים בצרפת ובעולם ממשיכים את קווי העיצוב האופנתיים והמודרניים אותם החלה שאנל בתחילת המאה ה-20.
37 שנים אחרי קוקו שאנל, ה-Couturier כריסטיאן דיור שאב השראה רבה כבסיס לעבודתו – את הפשטות, התחכום והאלגנטיות של שאנל עבור הקולקציה הראשונה שלו וכך מתוך ידו של המאסטר נוצרו השמלות האגדיות והלבוש בסגנון המכונה ה-“New Look”.
מותגי אופנה הצרפתיים
Chanel
שנת יסוד המותג הצרפתי: 1910
מנהל קריאייטיב: קרל לגרפלד
קוקו שאנל, כאמור, תרמה אלמנטים רבים לאופנה הצרפתית לנשים, וגם לאופנת הגברים. תרומתה של קוקו שאנל בפיתוח האופנה של המאה העשרים היה עצום ויצירותיה הבאות הן נצחיות: חליפות “טוויד”, שמלה שחורה קטנה, מחרוזות פנינים, בושם שאנל מס’ 5 קוקו דה שאנל, תיקי עור מרופדים עם שרשראות בצבע זהב או כסף המכונה גם “2.55” בפשטות.
את הבגדים, הנעליים והאביזרים של המותג הצרפתי שאנל לבשו לאורך ההיסטוריה ידוענים וסלבים רבים, בינהם: קתרין דנב, אינס דה לה פרסאנז, ונסה פאראדי, מרילין מונרו, ג’קי קנדי, אודרי טוטו, קירה נייטלי, ניקול קידמן ורבים אחרים.
לידיעתכן, את הביגוד והאביזרים של המותג שאנל הצרפתי לא ניתן לרכוש בחנויות מקוונות. לכן היזהרו מזויפים ברכישות באינטרנט והעדיפו לרכוש בחנויות המותג בצרפת. מומלץ אף לטוס לטיול שופינג בצרפת, לדוגמה לפריז לבורדו לרכישת מוצרי המותג שאנל.
Christian Dior
שנת יסוד המותג הצרפתי: 1946
מנהל קריאייטיב: מריה צ’ורי
הקולקציה הראשונה של כריסטיאן דיור, ה-“New Look”, הוצגה בשנת 1947 והייתה כה מוצלחת כך שכבר שנתיים אחריה, בשנת 1949, 75% מיצוא מוצרי האופנה של צרפת היו של כריסטיאן דיור. מדובר בהצלחה אדירה למותג הצרפתי הצעיר באותה עת.
בית האופנה והמותג הצרפתי הידוע כריסטיאן דיור מייצר ומעצב ביגוד לנשים וגברים לרבות פרטי הלבשה תחתונה, הנעלה, אביזרים, קוסמטיקה, שעונים ועוד.
המותג כריסטיאן דיור נמצא בבעלות התאגיד הצרפתי LVMH, לו מותגי אופנה, קוסמטיקה, יין ושמפניה רבים.
Givenchy
שנת יסוד המותג הצרפתי: 1952
מנהל קריאייטיב: קלייר ווייט קלר
החל משנת 1953 ולמשך 39 שנים, למעצב הצרפתי הוברט דה ג’יונצ’י היה שיתוף פעולה עם השחקנית אודרי הפבורן במסגרתו הוא הלביש את השחקנית בארועים וסרטים רבים. יחד עם תחילת הקריירה האמנותית של השחקנית הבריטית, הם יצרו סגנון המשלב אלגנטיות ויופי טבעי בהשראת המעצב הצרפתי. הוברט דה ג’יונצ’י עיצב ותפר את התלבושות עבור אודרי הפבורן לסרטיה “פנים מצחיקות”, “ארוחת בוקר בטיפאני”, “איך לגנוב מיליון” ו-“שרדה”. בצורה כזאת ביסס הוברט דה ג’יונצ’י את המותג הצרפתי על שמו.
זאת ועוד, בהלוויתו של ג’ון קנדי, אשתו ז’קלין קנדי לבשה שמלה שחורה אשר עוצבה ע”י המעצב הצרפתי.
בית האופנה הצרפתי של ג’יונצ’י עיצב את שמלת החתונה של השחקנית מייגן מארקל והנסיך גארי. את השמלה עיצב מנהל הקריאייטיב של המותג, קלייר ווייט קלר. עבור היצור של ההינומה, שאליה רקומים 53 פרחים המסמלים את 53 מדינות של חבר העמים הבריטי, נדרשו מאות שעות של עבודת כפיים.
בשנת 1987, בית האופנה Givenchy נרכש על ידי התאגיד הצרפתי LVMH השולט במותגי אופנה צרפתיים רבים, יין ושמפניה, קוסמטיקה ועוד.
Hermès
שנת יסוד המותג הצרפתי: 1837
מנהל קריאייטיב: פייר אלכס דיומה
תחילה, חברת הרמס הצרפתית נוסדה כיצרנית ציוד לרכיבה ולעגלות סוסים בשנת 1837. עם הזמן, מותג האופנה הצרפתי הרמס החל לעצב ולייצר ביגוד עבור נשים וגברים, כמו גם בשמים, אביזרים, שעונים ותכשיטים.
שני המוצרים המפורסמים והמזוהים ביותר של הרמס הצרפתי הם קולקציית תיקי Kelly, אשר עוצב לכבודה של השחקנית האמריקאית גרייס קלי וכן הקולקציה של תיקי Birkin, לכבודה של השחקנית הבריטית ג’יין בירקין.
התיקים של הרמס עשוים עור עגל, יען, תנין או עור לטאה. תהליך ייצור של תיקי המותג הצרפתי תיקי הרמס הוא קפדני ביותר וזמן הייצור משתנה בהתאם לגודל התיק, אך לכל הפחות אורך 18 שעות.
בשנת 2015, לאחר שארגון PETA (ארגון למען יחס מוסרי כלפי בעלי חיים) האשים את הרמס בהתעללות בתנינים, ג’יין בירקין אסרה את השימוש בשמה עבור קולקציית תיקי Birkin.
פריט טריוויה מעניין אודות תיקי הרמס הצרפתים: באוסף התיקים של ויקטוריה בקהאם יש יותר מ-100 יחידות מתיקי ה-Birkin.
Louis Vuitton
שנת יסוד המותג הצרפתי: 1854
מנהל קריאייטיב: ניקולה גסקייר
המותג הצרפתי המוכר לואי ויטון מתמחה בעיצוב וייצור של מזוודות, תיקים, חגורות, שעונים ותכשיטים, כמו גם בגדים לנשים ולגברים.
בדומה למותג הצרפתי הרמס, לואי ויטון ייצר את שמו בזכות מוצרי המזוודות והתיקים האיכותיים. בייצורם של תיקי LV משתמשים בעור ובדים שונים. העיצוב הפופולרי ביותר בקרב תיקי בית האופנה הצרפתי לואי ויטון הם אריגי המונוגרמה והבד בצבע חום ובז’.
המותג Louis Vuitton הצרפתי לא נוהג לערוך סיילים לכבוד סוף עונה מתוך שיקול עקרוני שלא לפגוע ביוקרתו ותדמיתו של המותג. בסוף העונה, בהחלפת הקולקציה, לואי ויטון נוהגים להשמיד את כלל התיקים, המזוודות ושאר המוצרים אשר לא נמכרו והוחלפו בקולקציה חדשה. המשמעות היא שלא ניתן לקנות תיק של לואי ויטון המקורי בהנחה, אלא אם כן הוא נקנה בחנות יד שנייה.
כיום, בית האופנה לואי ויטון, בדומה למותגי אופנה צרפתיים רבים אחרים, הוא חלק מהתאגיד LVMH הצרפתי.
טיסת שופינג בצרפת
מותגי האופנה הצרפתיים הפכו להיות מהמובילים בעולם. ידוענים רבים, אנשי אופנה מוכרים, דוגמניות, שחקניות וגם נשים היודעות להעריך אופנה איכותית, כולם נוהגים לטוס לצרפת לקניות ושופינג. מהארץ ניתן בקלות לקפוץ בטיסה ישירה לשופינג בפריז או בטיסת קונקשן לקניות בבורדו. יחד עם האופנתיות והשיק הצרפתי, תוכלו להנות מנופים מרהיבים כמו גם קולינריה ואוכל משובח במסעדות הצרפתיות. לקראת הנסיעה, זכרו להערך בהתאם עם מט”ח ולהבין את הפרשי העמלות בין כרטיסי האשראי לבין כסף מזומן בחו”ל.
לחיי שופינג מוצלח ומהנה ממיטב מותגי צרפת.
מושלםםםםםםםם